2007 staat voor de deur. Introductie van mijn website

Een heel goed nieuw begin van het nieuwe jaar voor iedere bezoeker van deze site!
Een van mijn voornemens het afgelopen jaar was het in de lucht brengen van een eigen website. Met dank aan Sacha die me enthousiast maakte en later Hilda Callenbachvan Graphic Kitchen is het er min of meer van gekomen. De laatste heeft een concept gebouwd waar ik van alles in kan aanleggen en bijhouden. Zo heet dat toch? Ik zal alleen een algemene toon moeten vinden voor het weblog. Waarschijnlijk komt dat mettertijd. Nu is het nog wat onwennig. Ik ben een schilder, geen schrijver.
Helemaal klaar is ze nog niet, mijn site: er ontbreekt nog van alles in de tekst – of er is te veel tekst. Werken de beelden op scherm als in het echt en wat wil ik bezoekers van mijn site eigenlijk in woorden vertellen? Hoe groepeer ik de beelden? Welke werken?
Ik heb me voorgenomen het komende jaar iedere tweede week te vertellen over een van de schilderijen waar ik mee bezig ben en de overpeinzingen als een soort dagboek te gebruiken. Er staan een paar opdrachten te maken en er zijn wat plannen gerijpt in mijn hoofd om uit te werken. Het lijkt me juist leuk bezoekers mee te nemen in actuele zaken. Exposities vind je in de agenda, maar het gaat juist om het werken zelf. En de ontwikkelingen binnen de werken en de themakeuzes.
Mijn site gaat over beelden.
Maar ook gaat ze over dat wat beelden bewerkstelligen. De taal van kunst is niet gecompliceerd: ze is alleen veelduidig: woorden zijn samenstellingen van 26 tekens. Beeldtaal bestaat uit een compacte samenstelling van veel lagen: vorm, kleur, beweging, intensiteit, context.

Marije Verbeeck heeft over mijn werkwijze ondervraagd en in woorden gebracht. In het proces dat ontstond gedurende het beantwoorden van haar vragen en het verwoorden van de antwoorden werd mij zelf veel duidelijk over mijn verhouding tot beelden. Het verschil tussen de begrippen privé en persoonlijk werken is -weer- van enorm belang bij het kijken en begrijpen van kunst. De aanleiding is -vaak- privé. Het werk is iets anders. Als het goed is overstijgt ze het privédomein en kan daarom herkend worden. Ik ben Marij dankbaar voor alle energie die ze gebruikt heeft en de aandacht waarmee ze het stuk heeft geschreven. Het heeft mij weer verder geholpen.

Feedback van jullie, lezers en bezoekers is van harte welkom. En niet in de laatste plaats om deze site verder te ontwikkelen.
Tot ziens in het nieuwe jaar!

Francis

4 Comments

 1. Marijke houben
  4 januari 2007

  Dag Francis,
  Ik heb je website met plezier bekeken en jou erin herkend.
  Je schriftelijk presentatie en je werk.
  Je zult vast groeien met de web-mogelijkheden en je ermee gaan verhouden. Dit is je eerste stap en de rest volg ik met interesse (als voorbeeld , want ik zelf blijf maar met het goede voornemen rondlopen en zie tegen het concretiseren als een berg op!)
  succes, Marijke

  Beantwoorden
 2. marieke gerritsen
  5 januari 2007

  hoi Francis,
  Geweldig jouw website, met plezier gelezen. Compliment voor Marije: prachtig verwoord.
  Ik heb trek gekregen van dat lekkere bakkie koffie. Dat gaan we nog doen.

  Misschien een nog kleine dingetje, misschien onder contact ofzo, toegang tot het dagboek.
  Ik heb er naar moeten zoeken.
  Francis wat is de Eva Maria  geweldig mooi, heb je die nog in het atelier?
  Is het nog een idee om ergens te schrijven wanneer je curcussen of workshops geeft?

  HEER

  Beantwoorden
 3. Marthe Koning
  7 januari 2007

  Beste Francis
  Inmiddels heb ik (o.a. t.b.v. de exposities voor Kunsthuis Secretarie) vele websites van kunstenaars bekeken en gelezen. Zelden een website gezien, die qua vormgeving en lay-out zo mooi past bij het werk, d.w.z. prachtige ‘ingetogen’ schilderijen. De tekst van Marije Verbeeck over jou en je werk overstijgt m.i. ook duidelijk het min of meer standaardverhaal over inspiratiebronnen, werkwijze e.d. Treffende titel ook bij haar tekst.
  Met je dagboek bied je belangstellenden de gelegenheid het wordingsproces van een werk te volgen. Voor ons lezers lijkt me dat een unieke gelegenheid om in jouw ‘keuken’ mee te kijken. Betekent het, dat we ook de verschillende stadia van je werk echt te zien zullen krijgen?
  Ik plaats je website in mijn ‘Favorieten’. Veel succes ermee!
  groet,
  Marthe

  Beantwoorden
 4. Henk Bok
  8 januari 2007

  ik vind het egt heel fijn voor je dat je ook nog een site hebt ik vind trouwens dat je hele mooie schilderijen maakt ga zo door (-: en ik hoop ook dat we je gauw weer eens zien groeten van henk

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll to top