Met vlag en wimpel

pannerdensch-kanaal.JPG

De winter was eigenlijk best rustig. Denk ik nu. Want nu het voorjaar is losgebarsten is het ineens erg hectisch geworden. Het lijkt alsof iedereen in een hogere versnelling opereert en ook ietwat gehaast voor het komende jaar plannen door wil voeren. Ik teer op de rust van de winter en ben ook erg blij met de activiteit nu.
9 Juni wordt in Doornenburg bij Arnhem gevierd dat 300 jar geleden het Pannerdensch Kanaal werd gegraven. Vier maanden geleden werd ik uitgenodigd een voorstel te doen voor een installatie. Langs het Pannerdensch Kanaal bouwen 10 kunstenaars installaties waar een fietsroute langs komt die tot in augustus te fietsen zal zijn. Rijkswaterstaat viert feest.

Mijn voorstel gaat over zes vlagzeilen die in het landschap geplaatst gaan worden. Marije Verbeeck schrijft een gedicht over driehonderd jaar gescheiden zijn. De voorstellingen en kleuren onderschrijven de scheiding van land door 300 jaar, vertaald in man-dynamiek aan de ene kant en de vrouwelijke dynamiek aan de andere. Drie vlagzeilen aan de ene en drie vlagzeilen aan de andere.

Als het allemaal gaat werken dan kan de fietser in een blik het hele gedicht lezen en de voorstelling begrijpen.Het belangrijkste element van het project is de stof waarop geschilderd gaat worden. Hi-tan -gobelintule- is een product dat in theaters gebruikt wordt om belichtingseffecten te creëren: schijnt het licht er op dan krijg je de hele voorstelling haarscherp. komt het licht van achteren dan zie je alleen kleurwazen. Door deze stof zal de voorstelling niet als een vlag krijsen maar op gaan in het landschap.

4 Bij 6 meter gaan de zes doeken worden. Cobi Mooiweer wil graag meewerken en 1 mei gaan we aan de slag met de doeken. Maar eerst en in deze tijd gaan mijn gedachten vooral uit naar de constructie en de windrichtingen langs het Pannerdensch kanaal. Verankering en schoren. Giekvormen en roterende assen. Niet mijn specialiteit en de vragen brengen me langs mastenbouwers en botenkenners. Maar ook een jubelend contact terug in de tijd met Gunnar Fretheim die in mijn tijd Theaterschilder was in het Trondheims Theater en nu de dagelijkse leiding doet van de Kunstskolen paa Rotvoll.

-wordt vervolgd-

2 Comments

 1. Marthe Koning
  23 april 2007

  We moeten het nog even doen met een beschrijving van de installatie en een foto van de plek, waar het zich allemaal af gaat spelen, neem ik aan. Heel verrassend dat jij, die zo ingetogen en vaak o.a. op redelijk bescheiden formaat schildert een installatie van 6 doeken van 4 bij 6 meter gaat maken. Alleen dat al maakt heel erg nieuwsgierig. Ik kijk uit naar het vervolg van dit verhaal!

 2. Francis
  24 april 2007

  Hallo Marthe!
  Ja, twee weken lijken nu ineens erg lang te duren terwijl ik het gevoel heb dat de tijd vliegt. We zijn nog goed op schema, alleen schijnt het dat het met de vergunningen nog niet goed is. Het hopen is op goed weer volgende week.
  Het werken op grote doeken is echt van een ander karakter als de schilderijen die ik normaal maak. Je zou het een dimensionaler kunnen noemen omdat het niet werkt heel gedetailleerd en met subtiele structuren te werken. Hoe paradoxaal ook: het gaat veel sneller.
  Ik kom je snel opzoeken
  Francis

Comments are closed.

Scroll to top